Jedni za dużo solą, inni za dużo słodzą. A jak to się ma u Ciebie? Sól Zmniejszając spożycie soli, wielu ludzi mogłoby zlikwidować ryzyko zachorowania na nadciśnienie tętnicze. W nadciśnieniu tętniczymjuż od dawna propagowano na podstawie wielu spostrzeżeń klinicznych ograniczenie spożywania soli kuchennej. W chwili obecnej znane są niezależne od [...]
[...] samo jak posiłek przed treningiem powinien on zawierać pełnowartościowe białko oraz znaczne ilości węglowodanów w proporcji 1/2. Tak samo jak śniadanie ma on mieć dużo kcal. Do posiłku po treningowego możemy dodać jakiś owoc w celu uzupełnienia glikogenu wątrobowego. białko z gotowanego jajka,ryż biały(ma wysokie IG) -Kolejny posiłek [...]
[...] pożywienie (warzywa gotowane na parze, makaron). Powinieneś spożywać 2 razy dziennie zielony napój (12 uncji), składający się w 50% z zielonych warzyw (NIE marchewka - zbyt dużo cukru) i w 50% z kiełków. Tym sposobem możesz podczas jednego posiłku wypić 16 uncji zielonego napoju, zjeść 0,5 funta sałatki, a następnie zjeść 0,5 funta czystego [...]
[...] na temat stresu, chciałbym wam tylko przekazać, że nasilenie się sytuacji stresogennych powoduje do obniżenia działania naszego systemu immunologicznego. W zwalczaniu stresu dużo mówi się o medytacji i pozytywnym myśleniu. To jedyny rady jakie mogę wam przekazać, rozpisywanie się na temat stresu może spowodować, że ten artykuł będzie musiał [...]
[...] zapotrzebowanie na energie. Białko wykorzystywane jest jako źródło energii jedynie wówczas, gdy zaopatrzenie w tłuszcze i węglowodany jest za małe. Mit: Białka nigdy za dużo. Spożycie białka w ilości większej niż dzienne zapotrzebowanie zakłóca metabolizm organizmu. Widocznym efektem nadmiaru białka jest powiększona wątroba i nerki. Mit: [...]
[...] Zalicza się do nich wapń, sód, potas, żelazo, magnez, siarkę i fosfor. Pozostałe pierwiastki życia spożywane są w mniejszych ilościach i zapotrzebowanie na nie jest również dużo mniejsze, dlatego zaliczane są do mikroelementów: żelazo, jod, cynk, selen, mangan, miedz, molibden, jod są one potrzebne organizmowi w tak małych ilościciach, że [...]
[...] mechanizmy obronne. W pierwszej kolejności szuka wszystkich możliwych sposobów na zaniżenie tempa przemiany materii. Najłatwiej zredukować tkankę mięśniową, gdyż zużywa zbyt dużo kalorii. Jeden kilogram masy mięśniowej powoduje wydatkowanie ok. 100-200kcal na dobę energii. Taka rozrzutność w obliczu zaistnieałego kryzysu jest nie do przyjęcia. [...]
[...] stymuluje insulinę i znakomicie wspomaga transport oraz pobieranie kreatyny przez komórki mięśniowe zarówno w metabolizmie spoczynkowym jak i wysiłkowym. Jabłczan kreatyny dużo lepiej rozpuszcza się w wodzie od tradycyjnego monohydratu, a rozpuszczalność ma ogromne znaczenie dla procesu wchłaniania, gdyż organizm pobiera z przewodu pokarmowego [...]
Wiem ze tematów o podobnej tematce było juz kilka. Ja przedstawie tutaj mniej drastyczny sposób (niz głodówka,lewatywy) i w miare tani sposób na oczyszczenie organizmu z róznego rodzaju toksyn,ponadto wzmacnia wątrobę, jelita oraz układ krążenia i stosowany jest jako środek oczyszczający krew. Wiele osob może nawet o tym nie wiedzieć, a ma w sobie [...]
[...] badaniach, w 10 osobowej grupie podawano cukier raz bez i raz z odzywka białkową, u osób gdzie cukier był podawany razem z odzywką białkową poziom cukru we krwi był dużo niższy. Skoki poziomu cukru we krwi sa szczególnie podczas diety niepożądane, ponieważ decydują o stymulacji insuliny, co może doprowadzić do wzmożonego apetytu, [...]
[...] zachowują swój naturalny aromat, a ich smak jest o wiele bardziej intensywny niż podczas gotowania w wodzie. Ponadto składniki są sprężyste, jędrne, nie wchłaniają zbyt dużo wody i nie wysychają. Wszystko to sprawia, że zachowują naturalny kolor i świetnie się prezentują na talerzu. Przy tej metodzie nic się nie zmarnuje. Nawet wodę, która [...]
[...] wydawać kilkaset złotych na różne suplementy, aby znaleźć ten na pewno działający? Pół biedy jeśli na taki trafimy na początku naszych testów. W innym przypadku stracimy dużo pieniędzy i nerwów. Jest jednak pewien dość prosty sposób na przynajmniej teoretycznie uzasadniony wybór. Analiza składu suplementu (o ile jest w suplemencie to co na [...]
[...] specyfiki. A mamy, w czym wybierać. Na pierwszy cykl można wybrać z pośród kreatyny, a stacka kreatynowego. Ale, po co nam sama kreatyna? Przecież możemy wybrać dużo silniejszy stack, który ma w składzie dużo więcej składników. Tak samo ma się to do sterydów. Po co brać 100 tabletek Metanabolu, skoro można podwoić dawkę i w tym samym [...]
Na wstepie chcialbym zaznaczyc ze nie do konca zgadzam sie z wiekszoscia znawcow(chodzi o dietetyke) na tym forum i nikogo nie chce urazic swoimi tutaj wypowiedziami. Wydaje sie przeciez ze wzorce nalezy czerpac od najlepszych i najskuteczniejszych. A takimi sa przeciez kulturysci. Sportowcy tej dyscypliny potrafia w 12-16tygodni zrzucic tak duzo [...]
Może to nieodpowiedni dział na taki temat - ale może komus sie przyda. Post zamieściłem tez w dziale odżywianie, ale z własnego doświadczenia wiem że mało tam zaglądałem - ... wiec jest tez w tym dziale, gdyż uważam że osobom które skończyły cykle na róznego rodzaju suplach (białkach) przyda sie oczyszczenie swojego organizmu z toksyn dla poprawy [...]
[...] w ilości 384mg dziennie przez 2 lata nie przyczyniła się do wystąpienia żadnych objawów hiperwitaminozy . Badań przeprowadzonych z dużymi dawkami witaminy E jest dużo, żadne mimo tego nie wykazały objawów hiperwitaminozy . Witamina E pełni znaczącą rolę dla układu nerwowego. Podawanie chorym np. na Parkinsona, Alzheimer’a czy chorych [...]
[...] różnych specjalistów i nic z tego nie wynika... Mam 35 lat, wybitnie siedzący tryb pracy przy kompie, nadwagę, aczkolwiek zawsze byłem raczej sprawny fizycznie, staram się dużo jeździć na rowerze, od czasu do czasu trenuję w domowej siłowni, ale typowo amatorsko. Mam dość sporą masę mięśniową z "kawalerskich" czasów, ale teraz niestety zalaną [...]
[...] jakości sosach sojowych oraz w nieomal każdym innym przetworzonym produkcie spożywczym. Metabolizm węglowodanów reguluje metabolizm białek i odwrotnie. Jeśli spożywamy za dużo słodkich produktów szczególnie pod postacią rafinowanych cukrów to zwiększa się nasze zapotrzebowanie na białko. Im większe więc spożycie skoncentrowanych, rafinowanych [...]
[...] niemowląt na niebezpieczeństwo podwyższonego ciśnienia krwi, a także sprawia, że stan taki ma tendencję do bycia nieodwracalnym. (ciekawostka: mleko karmiącej matki zawiera dużo więcej lecytyny w stosunku do mleka krowiego) zapobiega niszczeniu komórek przez oksydację; lecytyna jest pomocna w leczeniu wielu chorób skórnych obejmujących: [...]
Nawadnianie i uzupełnianie minerałów jest jednym z podstawowych elementów wiedzy każdego biegacza. Objętość wypijanych płynów jest zazwyczaj dużo mniejsza niż objętość utraconej wody, dlatego biegaczom (i sportowcom w ogóle) nie wolno czekać z piciem, aż pojawi się uczucie pragnienia. Gdy pojawia się uczucie pragnienia - straciliśmy już 2% masy [...]